_DSC9211-2.Mobilen

Jesus kom först till Maria från Magdala.

" Sex dagar före påsk kom Jesus till Betania, där Lasarus bodde, han som Jesus hade uppväckt från de döda. De ordnade där en festmåltid för honom. Marta passade upp, och Lasarus var en av dem som låg till bords med honom. Då tog Maria en flaska dyrbar äkta nardusolja, och smorde Jesus fötter och torkade dem med sitt hår, och hela huset fylldes av doften från oljan." Joh. 12:1-3.

Jesus hade vänner. Personliga vänner. Människor som var hans närmaste relaterat till just vänskap. Vänner som inte var lärljungar i strikt mening. De var inte heller apostlar eller profeter. Man kan förstå att Jesus umgås med dem på ett vardagligt sätt. Maria och Lasarus hör till den kretsen. Bibeln begränsar den gruppen till en handfull personer. Det visar på Jesus mänskliga sida men också hans fina karaktär av att sakna divighet. Jesus umgås med vanliga människor. Icke teologer. Oansenliga människor. Vilket uttryck. Människor som inte sticker ut. Enkla människor, om uttrycket tillåts.

När Jesus uppstått från döden visar han sig just för en av dessa personliga vänner. Först visade han sig för Maria från Magdala. Jag tycker det är så stort! För varför kom inte Jesus först till Petrus - han som var klippan? Petros betyder klippa på grekiska. Ja, förmodligen av samma orsak som att Jesus, enligt bibeln, inte kommer till Vatikanen vid sin framtida återkomst. Ingen har företräde! Och något sådant statsbesök är inte omtalat. Jesus skall stiga ner på Oljeberget i Jerusalem och Han har outtalat ingen som vikarierat för honom där heller, under tider som flytt. Jag kan åtminstone inte se ett sådant möte beskrivet i bibeln. Bara ett annat omtalat möte. Ett förskräckligt sådant. Vid den audiensen skall någon avlida genom Jesus andedräkt. Vilka proportioner. 

Jesus kom alltså först till hon som hade haft sju onda andar inom sig. Maria Magdalena. Det var hon som hade tvättat Jesus fötter. Tomrummet efter Jesus bortgång var naturligtvis gränslöst. Hon som Jesus gett ett människovärde och fullvärdigt liv utan ruelse och ångest under besatthetens maniska impulser. Jesus kommer till henne först med budet om sin uppståndelse. Så fint gjort!

Visar inte relationen och berättelserna om hur dyrbar en personlig Guds relation kan vara? En Jesus relation som ligger bortom och utanför all annan mänsklig gemenskap, på ett personligt plan. Det önskar jag mer av! Gör du det?

Maria från Magdala. Historien pekar ut henne som den som Jesus kom till först. Varför uppenbarade sig inte Jesus först för sin moder? Och gav henne inför eftervärlden akreditet inom gudomen? Hon, Hans mor var säkert än mer tyngd av sorg efter att ha förlora sitt barn. Förlora sina barn... Det värsta man kan drabbas av i livet. Maria, Jesus moder, som enligt den katolsk lära har en alldeles särskild plats invid gudomen. Nej. Och Jesus bekräftar inte heller en fjärde person i gudomen. Han kom till Maria Magdalena, en helt vanlig kvinna som hade haft det extremt tufft under Satans välde och blivit befriad. Jag tycker det är så enastående av Jesus. Tala om audiens!! Han kom till en vän och smular sönder allas företräden. Även av traditionen påhittade företräden. Han som vill vara din vän och du Hans.

Tills Han återkommer och andas liv och oförgänglighet över dig!!

Glad Påsk!

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln