_DSC9211-2.Mobilen

Den maktlöses styrka.

"Han ger den trötte kraft och ökar den maktlöses styrka". Jesaja 40: 29.

 

Det är en politiker trend bland kristna i Sverige. Skälen är många. Statusen. Inflytandet. Förmånerna. Idealismen och välavlöningen. Lockelsen till makt hos människan är i gemen stor. Vi vill härska. Makten som först finner sina motiv i förakt för missbruk av makt. Förtrycken, missförhållanden, orättvisorna och de förfärliga rättsövergreppen.

A v k r i s t n i n g e n av samhället. Din legitimitet, tycker du.

 

Bibeltexten för idag, vad vill den säga oss?

 

Han, Gud, ger den som är trött kraft. Vi känner harmoni i den satsen. Vi behöver kraft för morgondagen och Gud ger den! Den kraft som inte uppstår med sömn. Den kraft som gjorde att Elia kunde gå ytterligare 40 dagar i öknen, styrkt av mat. Den kraft som Jesus var buren av 40 dagar i öknen, utan mat. Likväl, Guds rike består inte i mat och dryck. Gud har de särskilda resurser du behöver.

 

Men nästa sats är annorlunda. Nästan på gränsen till felformulerad. Lösningen på problemet blir ett annat än det vi förväntar oss. Vad står det? Han, Gud, ökar den maktlöses styrka. Den som är maktlös behöver väl dess motsats? Makt. Du reformator och revolutionär. Du radikale. Det står att den maktlöses styrka skall öka. Inte makten. Du som lämnat förkunnelsen om evangelium, tror du att du skall frälsa världen genom kristen demokratisk etik? Evangelium är fortfarande Guds kraft till frälsning. Kommer alltid att vara. Där måste det börja. Och fortsätta! 

 

Se på Jesus. Han övervann i maktlöshet. Likväl: "Mig är given ALL makt i himmel och på jord", sa Jesus. Räcker inte den till? Politik är att söka sig till massan och majoritets beslut på mänsklig nivå.

 

Låt oss andas in ordalydelsen: "Han ökar den maktlöses styrka". Vilket ord för den som just nu är tillfälligt svag. Vilken tröst! Han, Gud vill ge dig kraft. Han, Gud, vill öka din styrka. Jesus såg inte jämlikheten med Gud som ett byte. Han utblottade sig själv, i det att han antog tjänarskepnad. Mänsklig makt är ingen överlevare. Den är tillfällig och skall snart överlämna sina befogenheter till nästa potentat.

 

 - "I världen får ni lida, men var vid gott mod. Jag har övervunnit världen!" / Jesus

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln