_DSC9211-2.Mobilen

Plötsligt stod där en ängel!

"Natten innan Herodes skulle ställa honom inför rätta låg Petrus och sov mellan två soldater, bunden med två kedjor, och utanför dörren stod vakter som bevakade fängelset. Plötsligt stod där en Herrens ängel, och ett ljussken lyste upp rummet. Ängeln stötte Petrus i sidan och väckte honom och sade: "Skynda dig upp!" Då föll kedjorna från hans händer, och ängeln sade till honom: "Sätt på dig bältet och sandalerna." Petrus gjorde så, och ängeln sade: "Ta på dig manteln och följ mig." Petrus gick ut och följde honom, men han förstod inte att det som hände genom ängeln var verkligt utan trodde att det var en syn han såg." Apg.12.

Jakob, broder till Johannes, hade vid detta tillfälle blivit avrättad med svärd. Nu hade Petrus fängslats av samme Herodes. Varför kom inte HERREN Jakob till undsättning på samma sätt som till Petrus? Frågan är berättigad. Men hans tid var över. Det är så vi får se det. Och även om det är ett fruktansvärt sätt att dödas på så var restiden in i evigheten med JESUS över på ett ögonblick. Låt oss alltid vara överlåtna och redo för HERRENS lösningar i våra liv. Han vet den bästa vägen med sina syften. Han som räknar våra huvudhår och vet om längden också på dem.

Annat var det med Petrus vid detta tillfälle. Här var han mycket trängd och under fängsligt förvar. Här hjälpte varken silver eller guld. Helandets gåva hade här ingen inverkan på situationen. Det står att kom en HERRENS ängel till honom. Men inte i god tid innan gripandet för att undanröja arresteringen. Nej. När kom ängeln till honom? Natten innan allt med förmodan skulle ta slut också för Petrus. När besökstiderna för församlingsmedlemmarna var över... När mörkret i cellen tog vid... När fukten och nattens råa kyla tävlade med råttor och kackelackor om att påminna honom om en frånvarande Gud, med fientliga vakter på ömse sidor om sig... Om natten när de flesta inte är tillgängliga eller anträffbara vilken generation du än refererar till i tiden och under stor ensamhet... När inte ens en trogen vän förväntas bli väckt om natten... När all hjälp var utestängd och han själv var inlåst... När alla instanser för att hävda sin rätt och sin oskuld var omintetgjorda... Då kom en HERRENS ängel! Hur kom han? Plötsligt. Plötsligt! Vart? Där, säger skriften. Mitt i Petrus belägenhet så kom HERRENS ängel - för det står inte särskilt angivet var han positionerade sig i rummet, i sitt förhållande till Petrus, detta himmelska sändebud. Bara att plötsligt så stod han där. I  h e l a  Petrus situation! Vi hör heller inte Petrus klaga över sin belägenhet eller sjunga sånger likt Paulus och Silas gjorde likt när deras fängelsevistelse utbyttes i frihet. Tilliten till Gud äger inga patentlösningar. Petrus är tyst. Han räknade med att Gud har en utväg. Tron på Gud är sådan bland trons folk.

Vad betyder ordet plötsligt? Det betyder brådstupa. Brådstupa! Ja, brådstupa. Det var ju bråttom. Är det ett ord synonymt med: "när det nästan var för sent "? Onödigt för sent. Ja, möjligen i våra egna upplevelser och ur vårt eget betraktande på livet då vi ofta tar till nödlösningar långt innan natten faller på, i överförd mening. Ängeln plötsligt bara befann sig där då det var som mest kritiskt. Dessa övernaturliga betjänter åt Gud. Varför fruktar och räds vi troende överhuvudtaget någonting? Det hör till vår natur. Vi måste lära oss att förtrösta på HERREN alltmera och i allt. Men vi får sällan understöd av dessa budbärare för att vi inte behöver dem. Vi organiserar allt själva och undanröjer alla hindren på egen hand. Så gjorde inte Josef. Han insisterade inte en enda gång på den brokiga resa han fick göra. Därför fick Gud sin väg med honom. Hade han hävdat sin oskuld och vunnit sitt överklagande hade han kunnat få rätt, men sedan förpassats ut ur Faraos hus och tappat sin kallelses destination. Guds vägar är inte våra vägar. Är det inte likt JESUS liv och hållning? Han som fördes bort likt ett får för att slaktas. Han som vann en evig seger!

Mina vänner! Det handlar om himmelska resurser. Gud har oändliga resurser till sitt förfogande och han väljer och måste få äga det utrymmet i våra liv, att vi inte tar till svärdet eller andra lösningar för att främja våra liv eller vår egna verksamhet. "Var är offret ", säger Isak till Abraham? "Gud ska själv tillse ett offer.", får han till svar, och profeten förstår inte själv vidden av det han förutsäger.

Ängeln stötte till Petrus i sidan. Och väckte honom. Det står där för att det är värt att notera. Ängeln lyste upp cellen för honom och bad honom sedan att skynda sig upp. Sätt på dig bältet och sandalerna! Ta med dig manteln och följ mig, sa ängeln. Bojorna föll av Petrus och fängelsedörrarna öppnade sig. Han kunde gå ut räddad av allsmäktig Gud.


Det är ju häpnadsväckande hur långt Gud kan gå i att använda ett redskap som är fullständigt överlåtet till HERREN. Det är så vi blir föremålen för Guds medverkan i våra liv. Det är så trosstärkande att också veta och vila i det att Gud vakar över sitt verk. Verket är ju HERRENS! Varför inte då hänge sig mer åt det?

Åt honom som vakar över sitt verk, det som vi överlämnar åt honom.


 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Conny » Gud väntar ibland med svaren.:  ”Mycket bra angående Gud hör bön. Yes så är det som du beskriver. Gud är stor och..”

  • Elena Frödin » Ett under och ett tecken!:  ”Amen! Vilken kraft det är i hans namn. Wow”

  • Thommy Jakobsson » Kvinnan på bussen...:  ”Siri! Det är sant. Har också läst om den berättelsen. Det sägs att Smith W. int..”

  • Siri » Kvinnan på bussen...:  ”Jag läste om Smith Wigglesworth en gång då han bara gick igenom en fabrik där må..”

Bloggarkiv

Etikettmoln