_DSC9211-2.Mobilen

För att skriften skulle uppfyllas

"Jesus visste att allt nu var fullbordat. Han sade sedan för att Skriften skulle uppfyllas: "Jag törstar." Där stod en kruka full med ättikvin, och de satte en svamp full med ättikvin runt en isopstjälk och förde den till hans mun. När Jesus hade fått ättikvinet, sade han: "Det är fullbordat." Och han böjde ner huvudet och överlämnade sin ande."  Johannes evangelium 19

Det sista en människa bjöd Jesus att dricka var ett ättiksvin från en svamp. Är det inte förfärligt? Inte ens våra mest objudna gäster behandlar vi så. Jag har omnämnd det förut men romarna drack inte ättiksvin på det viset. Det hade man till annat och den svamp som här avses var den tidens avskrädesredskap och inte för spa och skönhetsvård. Man hade vid denna tid ännu ingen tillverkning av saniteter, för att uttrycka mig fint.

Men Jesus tog inte fasta vid drycken. Det är poängen här. Inte heller den förnedring som svampen i realiteten innebar. Det gör ofta vi när vi får gå igenom prövningar. Rekvisitan, omständigheterna, avkall på bekvämligheter, det okomfortabla, skavsåren och fåfängan. Nej, Jesus hade ett högt stående uppdrag. Det var hans fokus. Det är nästan som att Jesus följde ett manus med sitt liv - även om det är fel att beskriva det så. Han var ju människa som vi och kunde ha valt en lättare väg och hamnat utanför skriftens ramar och Guds vilja med sitt liv. 

Det är intressant att Jesus talar om att han var törstig utifrån att "så står skrivet ". Jesus visste att snart var allt fullbordat men han kände till att i skriften så stod det skrivet så om honom att han skulle uttrycka sig så: "Jag är törstig." Ohhh....om jag hade fått varit där och klättrat upp och gett honom ett glas vatten. Jag hade åtminstone kunnat ge honom något och fått en profets lön... Nej, hans uppdrag var större än så! Han hade ett offer att ge för att genomgripande frälsa min själ och inte för att ge mig något av yttre favör. Det räcker nämligen inte.

Är inte törsten en realitet under förblödning på ett kors i solgass? Var det inte ett verkligt behov han uttryckte, Jesus? Refererade han bara till att han var törstig för att det stod så skrivet? Var han inte törstig? Var det bara en replikrad? Så klart inte. Men hans egna behov var underställda uppdraget. Här krockar det timliga och det eviga. Det är hans stora exempel för oss här. Han både prioriterade och demonstrerade det. Jag är övertygad om att Mellanösterns sol tog på honom - för vem vet inte hur törsten upplevs en högsommardag, så säg? Men - det står skrivet!

Vi kan se att Jesus var väl förtrogen med skiften - Guds ord. Han var i ordets rätta bemärkelse en fundamentalist. "Det står skrivet!" Han ville fullfölja sin uppgift, sitt kall och göra det i alla stycken. Det är nästan som att den sura smaken av ättikan framstår som något underordnat i sammanhanget. Förmodligen fanns det ingen annan dryck därute på Golgatakullen. Eller också var det så illasinnat erbjudet. Han fick något hemskt att dricka under förakt. Men oavsett vad som fanns att tillgå av vätska så korresponderar det med törst och det var förutsagt hos profeten att han skulle törsta. Vad ska vi säga om svampen? Ingenting! Den är bara ett transportmedel i hanteringen av det faktum att Jesus myntar de ord som var förutsagda över hans gärning. Jesus kastar sig oavsett törstig eller otörstig in i den meningen då han i allt ville fullborda sin gärning att dö för dina och mina synder. Vi kommer aldrig förstå djupet i den kärleken. Men vi kanske kan försöka utifrån våra egna preferenser.

Sedan hov Jesus upp sin röst under det att kroppen inte klarade av något mer. "Det är fullbordat! " Detta är ingen litterär text. Det är en predikotext i och under den helige Andes ledning. Ja, detta är Guds kroppsspråk. Det vidimerar till hundra procent att det han säger är sant och riktigt.

"Ty så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde son, för att var och en som tror på honom inte skall förgås utan ha evigt liv! " Johannes 3:16

https://www.youtube.com/watch?v=tlXjB4Q4OdQ


 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Elena » I den Helige Andes tjänst!:  ”Ja, heliga anden behöver oss som redskap ”

  • Thommy » Det finns tre himlar:  ”Hej Mikael Falkenberg, Jag vet inte vad som hänt dig utifrån det du beskriver m..”

  • Mikael Falkenberg » Det finns tre himlar:  ”Hej! Jag gav Gud nästan 8 år av mitt liv och det gav mig absolut ingenting av vä..”

  • Claes Mård » Traktatmissionen!:  ”Ibland är det så att vår Herre tvingar oss till stillhet inte för att vi ska ge ..”

  • mats51 olsson » Traktatmissionen!:  ”Shalom. Blev själv sjuk av statiner. Gammal i förtid. Ont i leder. Onaturligt tr..”

Bloggarkiv

Etikettmoln