_DSC9211-2.Mobilen

Då har du lamm!

"När nytt gräs blir synligt efter slåttern och foder samlas in från bergen, då har du lamm, så att du kan göra dig kläder, och bockar att köpa åkermark för, då har du getmjölk nog att föda åt dig och ditt hus och till livsuppehälle för dina tjänare."     Ordspråksboken 27.


Detta vackra stycke från Ordspråksboken föregås av en dystrare beskrivning och det är svårt att hänga med i bildspråkets växelbyte. Det står: " Ty rikedom varar inte för evigt, består ens ett diadem från släkte till släkte? "

Diademet. Den krönta konungsliga upphöjdheten. Jo, visst kan det bestå väldigt länge och från släkte till släkte. Men inte för evigt. Diadem är bland kvinnligt hovfolk det yppersta bevis på den ärvda upphöjdheten, på bal som på fest. Men abrupt bryts den till synes eviga upphöjdheten i dess motsats och blir till missär. Skribenten byter snabbt bildspråk och går över till den agrara världen - som om han skyndsamt ville blicka framåt istället. Det är inte för intet.

Tidsaspekten saknas här mellan bilderna. Vi har inte heller hjälp av årstiderna eftersom man inte sår diadem. Ej heller skördar. Man ärver dem. De hör hemma i en annan sfär och deras upphöjdhet räcker inte till för illustrationen." När gräset blir synligt efter slåttern"... Oh, det talar om en avslutad period och en ny som tar vid! Hoppet om en ny tid. Solen - ljuset, måste nå ner och värma den dolda marken som är hindrad av gräs. Men först efter slåttern. Efter slåttern den mödosamma.

"När foder samlas in från bergen - då har du lamm", säger HerrenVar kommer lammen helt plötsligt ifrån? Boskapens avkomma. All boskapsskötsels essens - att få nya varelser av samma art. Texten ses vara jordnära. Men den uttrycker också en kedjereaktion. Ett naturligt fenomen. Jag vill gärna förandliga texten. Varför? Därför att den är biblisk.

- Himmel och jord skall förgås men mina ord skall aldrig förgås, sa Jesus. 

Den här texten rör sig för mig och sticker åt olika håll som om den levde. Den är fullt begriplig men den rymmer hemligheter mitt i allt och varje sats tar en ny inriktning då den vänder i satserna. Gud betonar i de olika momenten. Texten förklarar något självklart och är lakoniskt uttalad. Det handlar om orsak och verkan. Men för ett syfte. Ett påkallat syfte.

När slåttern är över. Vad betyder slåtter? Jo, det betyder vallskörd eller avverkning av högt gräs. Elden skall pröva verket står det i skriften. Och det som inte är bestående kommer att brinna upp. Hö och strå. Halm och gräs.

Den svedan ger näring åt spirande friskt grönt gräs i det naturliga. Herren säger: "Då har du lamm! " Helt plötsligt har du lamm. Så hoppingivande och frankt sagt.

Som om han visste att det saknades. 

 

Etiketter: ordspråksboken 27

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Ester » Ett inlägg till Daniel Alm:  ”Akta er för de falska profeterna, som kommer till er klädda som får men i sitt i..”

  • Upp 13:17 » Gensvar till Daniel Alm :  ”Dessa samfundspåvar saknar insikt vilket bevisas av dem själva iom att de gått i..”

  • Leif Backman » Ett inlägg till Daniel Alm:  ”Sanningen biter när den träffar. En rättmätig fråga till Daniel Alm, och många p..”

  • Elisabeth » Ett inlägg till Daniel Alm:  ”Tack, Thommy för denna klarsyn! Man har ju inga ord. Välsignelser! I Herren ”

  • Ester » Ett inlägg till Daniel Alm:  ”Gud välsigne dig. Tack GOD GUD för att det finns kvar människor i Sverige som v..”

Bloggarkiv

Etikettmoln