_DSC9211-2.Mobilen

Igår i Vara

En psalm av David.
 

"Herre , du rannsakar mig
 och känner mig.
 Om jag sitter eller står vet du det,
 du förstår mina tankar fjärran ifrån.
 Om jag går eller ligger ser du det,
 med alla mina vägar
 är du förtrogen.
 Innan ordet är på min tunga
 vet du, Herre , allt om det.
 Du omsluter mig på alla sidor
 och håller mig i din hand.
 Den kunskapen är för underbar 
för mig,
 den är så hög att jag inte kan
 fatta den".
 Psalm 139


Igår åkte vi på krokiga vägar i Västra Götaland. Vi hade som delmål att komma till Vara för att sedan återvända till Stockholm. Jag vill redan nu skriva en rubrik: Hör Gud oss? Ser han oss? Bryr han sig? Ja, det kan jag med övertygelse säga dig att han gör. Därför är Davids psalm också min psalm denna dag och jag är förvissad om att också du kan få erfara Guds omsorg. Lyssna.

Det kom så starkt för mig på bilresan... på vilket sätt och hur konkret har Gud genomfört sin plan med mitt liv. Har den förverkligats? Kan jag vara säker på det? Våra liv förändras ju över tid. Förutsättningarna kan också förändras beroende på hur livet utvecklar sig. Vi är ju inte någon av oss isolerade varelser utan finns i flera sammanhang. Jag kunde konstatera att mycket inte blev som man förutsatte sig som ung. Men det är av underordnad betydelse bara det blir som Gud har tänkt sig med våra liv! Inte sant? Vi hamnar nog där var till mans några gånger i livet. Vi reviderar våra uppfattningar om hur det blev eller inte blev. Fick Gud sin väg med oss. Frågeställningen är nyttig eftersom vårt liv är likt en vandring. En vandring med Herren - för glöm inte att till och med Jesus föräldrar en gång gick iväg under tre dagar utan honom - trots att de hade Jesus rent fysiskt närvarande i sina liv. Visserligen som ett barn men ändå. Det är ingen förmildrad omständighet. Tvärtom! Vi kan alla tappa bort Jesus i våra liv.

Går Gud med oss? Går vi med Gud? Det är frågan. Lever vi i hans plan och vilja med våra liv. 

Vi kom fram till Vara min hustru och jag.  Jag slog på radion på måfå i bilen i hopp om någon samtida P1 analys, efter bästa förstånd. Den kanal som slumpmässigt pejlades in av radion, när bilen var på främmande ort, var Radio Falköping. Där talade pastor Thomas Henning osökt i direktsändning från Pingstkyrkan över närrradion från mötet i Falköping.  Han skulle precis presentera ämnet för sin predikan, då jag slog på radion: "Guds plan för en människa". Gud har en plan för varje människa. Det var med stigande intresse kan jag berätta. Det blev till levande ord där och då.

Det står klart för mig att psalmen av David är en beskrivning om att Herren hör våra tankar. Och att han hör oss utan ombud. Han känner vår väg och han är intressad av våra liv. Han, Gud, är meddelsam. Så blev mina tankar inför Gud genskjutna och belysta genom en predikan från en kyrka i Falköping via närradion. Gud tillåter sig att tala på de mest skilda sätt. Han kan tala på det mest förunderliga sätt. Men just det tillvägagångssätten som han talar på blir då till en uppenbarelseform för den som det gäller. Sela.

Herren är god. Han vet om vi sitter eller om vi står. Han känner våra tankar fjärran ifrån. Innan orden är på min tunga så vet du det, Herren, skriver psalmisten. Det är så sant. Det är så sant. 

Resan gick mot Mariestad. Jag var rädd för att den korta räckvidd som närradiosändningarna har, skulle bryta hörbarheten. Men mottagligheten höll hela predikan ut. Jag behövde inte stanna bilen. Det hade jag annars gjort. Guds ord blev så dyrbart. Jag tänkte vidare: Så värdefulla dessa förkunnare är. De vet sällan i vilken omfattning deras tjänst når ut.

Tack Jesus! Tack Thomas!


 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln