_DSC9211-2.Mobilen

Att följa Jesus och inte människor

Massmedia rapporterade förra året om karismatikern och Livets ords grundare Ulf Ekman att han lämnar det sammanhang han själv byggt upp tillsammans med Robert Ekh, för att bli katolik. Vilket nu är en realitet. Det är en obegriplig resa. Nu meddelas det att Robert Ekh fråntagits sina pastorsbehörigheter i samma församling för att han lämnat sin hustru. Livets ord uppges också ha dragit in litteraturen med Ekhs undervisning i familjefrågor. Hans specialitet, tydligen. Så tragiskt.

Man kan ju fråga sig hur det stora flertalet av församlingsbor (vilket märkligt ord egentligen , församlingsbor, "att bo i församlingen") klarar av att förhålla sig till en sådan omvälvning. Två förebilder och ledare många följt och lyssnat till under många år. Men jag vill genast lämna nyheten om ekarna som har fallit och avfallit. Eken som är bilden på det långlivade och tåliga byggnadsmaterialet. Hur som helst inga glada nyheter. Jag vill skynda mig att bygga något gott av det. Evangelium är glada nyheter.

Det gäller att man har ett personligt grundat och rotat förhållande till Jesus och inte till andliga ledare. Det är lärdomen här. Man får verkligen se till hur man bygger på sin frälsning. Många har under historiens gång hört Guds röst i pastorns stämma eller i predikantens röst men som sedan förväxlat pastorns fall med Guds. Man har sedan lämnat sitt sammanhang och sökt sig till nästa. Och kanske blivit besviken också där. Man har inte klarat av att hålla isär rösterna utan felaktigt byggt sitt kristna liv på människor. Gud kan aldrig falla! Men hans tjänare kan göra de mest märkliga saker. Gud är ändå mäktig att resa dem upp. Sju gånger kan de falla och Herren reser dem upp igen. Hur många gånger skall vi då förlåta vår broder om nu Gud uppreser honom sju gånger - om vi nu så gärna vill göra matematiken till vår ledstjärna. Den siffran måste väl bli mindre eftersom Gud är mycket större än oss. Vad säger Jesus? Sju gånger sjuttiosju! Vi skall alltså se med större nåd. Ja, bibeln talar om att upprätta människor. Vi människor är till för människor. Varför då? För att Gud är till för oss! Hur kan vi gå Guds ärenden om vi inte har hans fokus?

Vi har svårt för att hålla isär på sak och person. Vi har svårt för att selektera det mänskliga från det gudomliga. Men Jesus är trofast i alla lägen. Följ honom och lyssna till hans röst. Se till att din broders fall inte också blir en dominoeffekt så att du drabbas av bitterhet. Bitterheten. Den är som röta för benen. Eller röta i trät. Den bryter ner tills ingen liv längre finns kvar. Bland ekborrar och annat fördärvligt. Trä-to-bröder.

Det vore för dig lika illa.


 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Conny » Gud väntar ibland med svaren.:  ”Mycket bra angående Gud hör bön. Yes så är det som du beskriver. Gud är stor och..”

  • Elena Frödin » Ett under och ett tecken!:  ”Amen! Vilken kraft det är i hans namn. Wow”

  • Thommy Jakobsson » Kvinnan på bussen...:  ”Siri! Det är sant. Har också läst om den berättelsen. Det sägs att Smith W. int..”

  • Siri » Kvinnan på bussen...:  ”Jag läste om Smith Wigglesworth en gång då han bara gick igenom en fabrik där må..”

Bloggarkiv