_DSC9211-2.Mobilen

 - GOD JUL !

Minus 2 grader på Stureplan kl. 21.32 fjärde advent 2014 Minus 2 grader på Stureplan kl. 21.32 fjärde advent 2014Det är den fjärde advent. De sista klapparna är köpta, det sista ljuset är tänt och baket går igång. Så även för mig. Julen blir lite vad vi gör den till. Och vad vi bidrager med och hur vi uppskattar andra medmänniskor. Julen är barnens högtid. Och julevangeliets högtid. Inte självets. Självet medömkar jaget. Men medmänsklighet omvårdar nästan. Gud omvårdar ! Han vårdar sig om. 

Tack alla ni som skrivit ner era kommentarer på min hemsida under året. Och alla ni som mejlar mig och på annat vis knyter kontakt. Både nya och gamla bekantskaper. Ni har också berikat mig så klart. Besökarna till denna hemsida har ökat med 112% på ett år. Det är glädjande! Vill du att andra skall få ta del av sidan, får du gärna mejla länken vidare. 

Här en bild från ikväll i centrala Stockholm. Minus 2 grader utanför Lagerhaus på Stureplan. Så lätt det är att gripas av vanmakt och apati när man ser någon sova på gatan så här. Vad kan vi göra och uträtta? Låt oss först vara förnöjsamma med det vi har. Vara tacksamma. Och dela med oss och ge vidare. Om vi ger till den fattige lånar vi åt Gud. Vi kan inte hjälpa alla. Det går inte. Men vi kan ge lite var och en till någon. På så vis omvårdar vi också oss själva. Våra hjärtan bibehålls mjuka och blir inte fördömande. Vi förväntar oss ju att Gud svarar på våra böner. Och det gör han i sin tid. Men om vi inte kan svara på en medmänsklig bön om en tjuga...varför skall då Gud svara oss?! Det är följdriktigt. Ändå gör Han det!

Vad finns att göra konkret? Har du någon ide´? Någon ide´som också jag kan haka på?

Till dess, naivt konkret och om möjligt mästrande och fördummande:

Smula sönder en hundring i fem delar. Stoppa dom i fickan. Ge en tjuga till var och en av de fem första fattiga du ser. Gör det i protest över tingens ordning! Gör det en gång. Gör det två gånger. Eller tre. Men gör det! Gör det som en kulturprotest. Gör det mot egoismen. Gör det för en medmänniska. Gör det för din egen skull. Samtidigt avhjälper du nöden. Vad är en tjuga för en människa? Ingenting. Ge en hundring då. Vad är en hundring? Den kan vara mycket för någon annan. Är en hundring för mycket att ge bort? Ja, gå då ner i valör. Skyndsamt! Rör dig inte mot summor som uppväcker din apati, gör hjärtat hårt och slutligen bittert. Håll apatin stången. Men gör något. Något! Om vi alla gör någonting kan vi skapa lindring åt andra. Ge. Spekulera inte. Egoismen spekulerar och den girige får aldrig ro från sina ekvationer.

Är inte detta det mest fatala julbudskap någon skrivit någonsin? Säkert. Men vad skall vi med Jesusbarnet i krubban till, när vi inte ömmar för dem som Jesus i vuxen ålder värnade om? Ett kristet liv måste någon gång få konsekvenser. På ett eller annat sätt. Herdarna kom med julgåvor till Maria och Josef då Jesus föddes i en flyktingfamilj. Aldrig har någon klandrat dem för det.


     - Ha en riktigt fin och God Jul !! 

 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv