_DSC9211-2.Mobilen

En ängel slog 185.000 man

"Då nu konung Hiskia hörde detta, rev han sönder sina kläder och höljde sig i sorgdräkt och gick in i HERRENS hus. Och överhovmästaren Eljakim och sekreteraren Sebna och de äldste bland prästerna sände han, höljda i sorgdräkt, till profeten Jesaja, Amos' son. Och de sade till denne: »Så säger Hiskia: En nödens, tuktans och smälekens dag är denne dag, ty fostren hava väl kommit fram till födseln, men kraft att föda finnes icke."  Jesaja 37

Jerusalem blev under kung Hiskia anfallna och hotade av de Assyriska härarna vid ett tillfälle. Anfallet leddes av en Rab-Sakes. Det är verkligen en skrämmande läsning, för det var en besvärlig och mycket aggressiv motståndare som drog upp med enorma härar mot Israel. (Läs gärna kapitel 36, 37 i Jesaja bok. ) En oerhörd konfrontation. Och en stark psykologisk krigföring. Känner du igen det? Fienden som skapar höga och långa skuggor. Men som får ge vika när Herren griper in.

Bibelordet här ovan är just den reaktion som kung Hiskia uttryckte inför profeten Jesaja när krigshärarna stod alldeles inpå stadsmuren. Det var ett prekärt och trängt läge.

Men det blev inget angrepp. Fienden hade tveklöst varit övermäktig Israel. Faktum är att inte en enda pil blev avlossad. Inte en enda! Precis som Jesaja sagt. Fiendens hot kan skrämma. Men den som lever under den högstes beskydd är trygg. Vi kan känna oro. För vi lever ju. Men trygga i Gud är vi när vi överlämnar vår sak till honom.

Jesaja skriver i sin bok: "Därför säger HERREN så om konungen i Assyrien: Han skall icke komma in i denna stad och icke skjuta någon pil ditin; han skall icke mot den föra fram någon sköld eller kasta upp någon vall mot den. Samma väg han kom skall han vända tillbaka, och in i denna stad skall han icke komma, säger HERREN. Ty jag skall beskärma och frälsa denna stad för min tjänare Davids skull.» 

Hur löste det sig för Hiskia? Ja, lyssna och lär. Lyssna och erfar. Ha tro till Gud! Han som sänder en enda ängel med fullmakt. Vi kan också hamna i svårigheter men får odla tron på att Gud kan gripa in i våra liv. I stort eller i smått.

"Och HERRENS ängel gick ut och slog i assyriernas läger ett hundra åttiofem tusen man; och när man bittida följande morgon kom ut, fick man se döda kroppar ligga där överallt."

Vad ska vi med dessa berättelser till som troende om det inte är för att se och lita på Guds allmakt och suveränitet så att vi själva kan sätta tillit och tro till honom? Herren är densamme! Vi har inte 185.000 man som vi behöver ha nermejade men väl så många tankar som ansätter oss att besegra.

Håll ut i tro! Det är den livslånga läxan för oss. Gud kan gripa in efter sin egen underbara ordning. Det blev som Jesaja sa. Rab-Sakes kom inte ens in i staden som man så fruktade.

En verkligt underbar läsning.

 

Etiketter: jesaja, hiskia, tro

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Märta » Swish nummer:  ”Bäste bror! Inget swish! Låt Herren visa sig härlig! När du ser lokalen, då vet ..”

  • Siri » Swish nummer:  ”När tiden var inne sände Gud sin son till världen..”

  • Leif Andersson » Den Helige Andens verk!:  ”Medan dagen varar måste vi göra hans gärningar som har sänt mig. Natten kommer d..”

  • Siri Åkesson » Att ta Guds verk i egna händer...:  ”Amen! Ledd av anden är A och O! Mose säger till folket jag går upp på berget för..”

  • RoseMarie Asraf Ftedriksson » Allahelgoween:  ”Jesus svarade den unge mannen: "Låt de (andligt) döda begrava sina döda. Kom du ..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln