_DSC9211-2.Mobilen

Skeppsbrott i tron 

"Och såsom det skedde på Noas tid, så skall det ock ske i Människosonens dagar: människorna åto och drucko, män togo sig hustrur, och hustrur gåvos åt män, ända till den dag då Noa gick in i arken; då kom floden och förgjorde dem allasammans. Likaledes, såsom det skedde på Lots tid: människorna åto och drucko, köpte och sålde, planterade och byggde, men på den dag då Lot gick ut från Sodom regnade eld och svavel ned från himmelen och förgjorde dem allasammans, alldeles på samma sätt skall det ske den dag då Människosonen uppenbaras." Lukas 17.

Jesus kallade sig själv för Människosonen. Här talar han om något av det mest centrala; hur det ska vara när han kommer tillbaka. Jesus refererar till Noa och Lots tid och ger oss ett tidens tecken för sin återkomst. Varför valde Jesus just dessa portalfigurer och deras tid? De är ju djupt olyckliga. 

Ja, vi kan snabbt förstå att hans återkomst inte sker under goda förhållanden. Både Noa och Lot undkom en katastrof. Båda männen var gudfruktiga, så de får stå som representanter för sista tidens kristna. Är du en kristen? Orkar du leva brinnande eller har du redan gett upp? Då skall du se på Jesus, trons hövding och fullkomnare!  - Du ska ju fullborda ditt lopp också du, och inte duka under för tidsandan.

Varför deklarerar Jesus inte sin återkomst mitt under en brinnande väckelse? Eller mitt i en historisk höjdpunkt? Global översvämning och regn av eld och svavel. Vilka märkliga referenser. Jesus kunde istället ha angett sin ankomst likt en huvudperson i en mötesseries sista möte och blivit mäktigt mottagen. Då hade i alla fall möteserier funnits kvar på hedarna. Ja, be att eder flykt inte sker på vintern, när tälten inte står kvar... Varför refererar inte Jesus hellre till Abraham och Salomons tid? Det hade varit mer än underbart.

" Såsom det skedde på vår fader Abrahams tid då hjordarna kraftigt förökade sig och beduinfolket var oräkneliga, så skall det också ske när Människosonen kommer i sin härlighet." Eller: "Såsom det skedde på kung Salomos dagar, då rikedomen och den troende personalen var som mest framträdande - så skall det också vara när Människosonen återkommer i all sin prakt."

Det står inte så. Varför? Därför att det inte är tidstecknet.

Noa vann inte en enda människa under 120 år. Ja, han fick med sig åtta personer som bestod av fru Noa, sönerna Sem, Ham och Jafet och deras hustrur. En god familjefar, helt enkelt. Och en homogen kärnfamilj. Var finner man en sådan idag? En familjärromantisk kontext i diametral motsats till Lots familj. Den är verkligen katastrofal. Känner du inte igen den? Lots hustru blev en saltstod.

Men budskapet i Jesu påvisande är att människorna kommer att vara upptagna när han kommer. Med annat. Med det typiska. Med det vardagliga. Det står till och med att de dricker - du väckelsekristne som slutat ditt liv i avfall och dricker dig berusad - nyktra till! Att är lovlig men allt är inte nyttigt. Uppfylls av den helige ande. Inte av fördärvbringande droger! 

Jag möter många som idag hänvisar till att de varit med i en väckelse, i frikyrkor och andliga sammanhang som de "med tiden som värdemätare" tar avstånd ifrån och det som de en gång var och representerade. Det bedrägliga förvridna perspektivet under otrons flagg! Din kursändring leder till fördärvet. Varför? Du har inget roder längre och du övervärderar vinden som tar dig snabbt genom livet på förbannelsens väg.

En man sa till mig; " Jag har varit med i två kristna sammanhang som gjort mig besviken." Han hade fått nog. Han lät lika vilsefaren som en som tappat bort sin egen identitet. Det ligger mycket i det och är mycket allvarligt. När man tappar bort sig själv under vandringen då är man illa ute. Då kommer alla efterhandskonstruktioner och förvrängda förklaringsmodeller. 

Nej, detta är en påbörjad trons vandring där man sedan kommit på avvägar. En trons människa och gudsman lever aldrig av kyrkan. Han lever med Gud! Att sedan göra bokslut och låta omständigheterna ta överhand i sitt betraktelsesätt är djupt olyckligt. Tänk den dagen då Människosonen kommer tillbaka då det bara skall finnas få trosmänniskor, då kommer alla de som en gång bar på en levande, frisk och innerlig gudsrelation att väckas under förskräckelse. Då är de förvridna och förfalskade minnena och bitterheten inget värt. Ja, Bibeln säger att där skall vara gråt och tandagnisslan.

Sluta upp med att nedvärdera dina egna och andras beslut och trossteg i det flydda. De hör gårdagen till. I dag hjälper Herren. En Gudsman står och faller inte med sitt sammanhang. Hör du det! Nej, han står med Gud i alla väder. Din identitet är inte kollektivet. Din identitet är du. I Gud!

En gudsman kan bära upp ett helt sammanhang. Det hör gudslivet och gudsmannen till. Hur länge skall du kverulera i bitterträsket? Du har omvandlats till något du tidigare tog avstånd ifrån. Hur kan det komma sig?

Så har många lidit skeppsbrott i tron. Ta dig fortare än kvickt in till land! Jesus sitter där bildligt talat vid strandkanten med nygrillad fisk, som han tillrett åt dig. Du är sjösjuk och behöver stadig mark under dina fötter.

Så blir Guds ord åter igen ett ljus på din stig.

 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Conny » Gud väntar ibland med svaren.:  ”Mycket bra angående Gud hör bön. Yes så är det som du beskriver. Gud är stor och..”

  • Elena Frödin » Ett under och ett tecken!:  ”Amen! Vilken kraft det är i hans namn. Wow”

  • Thommy Jakobsson » Kvinnan på bussen...:  ”Siri! Det är sant. Har också läst om den berättelsen. Det sägs att Smith W. int..”

  • Siri » Kvinnan på bussen...:  ”Jag läste om Smith Wigglesworth en gång då han bara gick igenom en fabrik där må..”

Bloggarkiv

Etikettmoln