_DSC9211-2.Mobilen

I Kaleb är en annan ande

Men i min tjänare Kaleb är en annan ande, och han har i allt följt mig. 4 Mosebok


Ledarskap som jag sysslar med dagligen är ett stort ämne. Att få människor med sig. Det kräver förtroende, det kräver tillit, det kräver insikt, tålamod, uthållighet och så kan vi fortsätta att ringa in alla de egenskaper som i ett levande material skall harmoniera för att ha framgång. Att leda människor är verkligen en konst. Gud har alltid haft svårt att leda människan. Det beror på människans fria vilja som Gud aldrig kör över. Vilken fin hållning.

- Kom, sa Jesus, till Petrus, så skall jag göra dig till en människofiskare! Det svåraste uppdraget av alla. Ja, att fånga och leda människor.

Mose var en av de största ledarna vår värld skådat - förutom Jesus - vår Mästare. Men Jesus klagar; Jerusalem, Jerusalem, du som dödar profeterna, och stenar dem som är sända till dig! Hur ofta ville jag inte samla dina barn, så som hönan samlar sina kycklingar under sina vingar. Jesus klagar ur en position där framgången uteblev. Där han själv var ifrågasatt och där alla gick sin egen väg, likt ostyra, omdömeslösa kycklingar. Texten om Kaleb är så fin. En trofast efterföljare. Med en annan ande. 

Kaleb och Josua som var de två som ledde folket in i landet. De utmärkte sig på ett tidigt stadium. Jag undrar hur det lät den dagen då de tolv spejarna kom tillbaka och det bara var de två stycken som trodde på och var positivt inställda på ett intåg eller angrepp. Två av tolv. Tio stycken är motvals. Två är för. Vid ett styrelsemöte hade de två blivit utröstade efter demokratiska principer och fått pyssla med annat i tiden.

Men Gud var på deras sida! De var burna av en annan ande. Det var det avgörande! Nog behöver vi av den ande som är tidlös, nämligen Josua och Kalebs ande. Den är för det första övervinnande men den är också segervinnande.

Allt däremellan är ett kompakt motstånd som övervinns och besegras, efter Guds goda vilja.

 

Etiketter: kaleb, josua,

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Märta » Swish nummer:  ”Bäste bror! Inget swish! Låt Herren visa sig härlig! När du ser lokalen, då vet ..”

  • Siri » Swish nummer:  ”När tiden var inne sände Gud sin son till världen..”

  • Leif Andersson » Den Helige Andens verk!:  ”Medan dagen varar måste vi göra hans gärningar som har sänt mig. Natten kommer d..”

  • Siri Åkesson » Att ta Guds verk i egna händer...:  ”Amen! Ledd av anden är A och O! Mose säger till folket jag går upp på berget för..”

  • RoseMarie Asraf Ftedriksson » Allahelgoween:  ”Jesus svarade den unge mannen: "Låt de (andligt) döda begrava sina döda. Kom du ..”

Bloggarkiv

Etikettmoln