_DSC9211-2.Mobilen

Eld över Sverige

Jag hörde för ett par dagar sedan ett program i P1 på radion som diskuterade moral utifrån vår egen tid. Man hade hämtat upp ett uppdiktat exempel från sexuallivets område. Har du ömma ögon - släck ner mitt blogginlägg. Det finns inget estetiskt här. 

Men låt mig först få slå fast - för något måste över tid få vara fast och riktgivande annars går vi vilse; Moralen, det är en tolkare av etiken. Våra normer. Här har kristendomen varit tongivande med bibelns budskap i många århundraden i vårt land - om hur vi skall förhålla oss. Vårt kristna arv har gett oss den moral vi en gång ägde. Men vi är inte kristna längre. Vi har blivit sekulariserade. Den nya generationen vet inte av Gud och hans ord längre. Människan saknar kompass i tiden. Ett rättesnöre. En vägvisare.

Redaktören och panelen i radions P1, som jag refererar till, diskuterade och prövade moralfrågan utifrån en uppdiktad händelse. Man skulle försöka identifiera och lotsa varandra i det moraliska kontra det omoraliska i berättelsen. Det rörde sig om en människa som tillredde en kyckling i ugnen och sedan tillfredsställde sig sexuellt med kycklingkroppen, handlade denne moraliskt eller omoraliskt och i så fall varför. Det var utgångsläget för diskussionen.

Naturligtvis så var ju panelens svar och invändningar avgörande här. Det är ju inte alltid man får svar som man ropar under civilkurage. Men för det mesta. Det tagna exemplet är inte bara smaklöst. Det är också ett exempel på hur låg standard det är på en moraldebatt i ett seriöst program i Sveriges radio idag. Vi har kommit dithän.

 Vad svarade man? 

Ja, den ena hade invändningar men inte mot sexualakten med den grillade kycklingen i sig, utan i egenskap av vegan. Som vegan hade han moraliska betänkligheter på att först ha dödat ett liv och sedan grillat det. Därför var den sexuella aspekten sekundär. Det var hans perspektiv. Han tyckte det omoraliska måttet redan var rågat. Den andra debattören försökte framhäva sin intellektualism genom att vilja veta mer om omständigheterna kring akten med kycklingen. Hon ville veta hur det gick till rent konkret. Hon ville även veta om maten skulle förtäras efter tillgreppet. Om det var en man eller kvinna som handlade. Eller om någon annan sedan skulle bli inbjuden till måltiden av kycklingen, innan hon kunde svara. 

Mina vänner. Jag är inte dummare än att jag förstår exemplet och dess ytterlighet i att förutsättningslöst försöka att tolka och tänja på gränser utifrån ett nutida moralperspektiv. Men hur debatten förs säger väldigt mycket om tidsläget. Vi är nämligen inlåsta i vår egen tid. Därför ser vi inte klart. Och vi har ingen urkund längre. Jag har andra fullständigt häpnadsväckande exempel tidigare aldrig skådat i historien, som jag kunde tynga er med, men jag stannar här.

Predikanten Birger Skoglund har talat i flera år om en eld över Sverige. Om eld över Sverige! Och han talar i termer av väckelse. Många är de som salvelsefullt säger sitt ja och amen till det. Vi tänker i frikyrkliga banor. Vi tänker på blå-gula tält på gröna ängar med stora frälsningsmöten och många dopförrättningar. Det är också mina preferenser. 

Jag är ingen profet. Men jag är verkligen inte säker på att Birger Skoglunds tilltal, som också jag har stor respekt för, kommer att komma på det här sättet. Det tror inte jag. Vi behöver ett generellt uppvaknande först. Guds ord talar om många härliga besökelsetider. Den beskriver också fruktansvärda historiska händelser.

Vad är värre än ett krig? Inget.

 

Etiketter: birger skoglund

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Elena » I den Helige Andes tjänst!:  ”Ja, heliga anden behöver oss som redskap ”

  • Thommy » Det finns tre himlar:  ”Hej Mikael Falkenberg, Jag vet inte vad som hänt dig utifrån det du beskriver m..”

  • Mikael Falkenberg » Det finns tre himlar:  ”Hej! Jag gav Gud nästan 8 år av mitt liv och det gav mig absolut ingenting av vä..”

  • Claes Mård » Traktatmissionen!:  ”Ibland är det så att vår Herre tvingar oss till stillhet inte för att vi ska ge ..”

  • mats51 olsson » Traktatmissionen!:  ”Shalom. Blev själv sjuk av statiner. Gammal i förtid. Ont i leder. Onaturligt tr..”

Bloggarkiv

Etikettmoln