_DSC9211-2.Mobilen

Rösta minus!

Svensk Kristdemokrati (KD) tar nu initiativet att lyfta frågorna som hör flyktingfrågan till. Sverige Demokraternas hjärtefråga. Det är en het potatis som man ofrånkomligt blir jordig om fingrarna av. KD lyfter frågan under tvång och under opinionsmässigt hot om att hamna under fyra procents spärren vid det tilltänkta valet i mars och skräcken över att åka ur riksdagen. Ett mardrömscenario.

KD sägs i förslaget vilja utöka det tillfälliga uppehållstillståndet på bekostnad av ett permanent medborgarskap och på andra sätt gå den tilltagande främlingsfientligheten tillmötes. Som om frågan var strukturellt betingad och inte ideologisk då den istället skulle vara medmänskligt värderad. Som om främlingsfientligheten kunde dela tak med begränsad invandring under parollen "hänsyn till livskvalitet för de invandrande". Aldrig. Det skorrar och är inte trovärdigt. Se på våra gator! De dignar av tiggare och folk som sover utomhus i kylan. Frågan är akut och inte spetsfundig. Man vänder istället kappan efter vinden och sträcker ett finger mot skyn. Opinionsvindarnas. Och röstfiskets finger. Sverige Demokraterna har också välkomnat förslagen vilka naturligtvis ser möjligheten till ett paradigmskifte i svensk politik. Det är omöjligt att diskutera invandringspolitik och praktiska frågor kring invandring innan man gjort upp med främlingsfientligheten. Där handlar om brist på trovärdighet i politiken. Sverige står i ett korsdrag och går en oviss framtid till mötes. Ett verkligt vägskäl. 

Det är kanske på sin plats att införa en ytterligare demokratisk möjlighet också för de som ställt sig vid sidan om valprocessen, på så vis att de som inte aktivt röstar i valet till riksdag, kommun och landsting kan ta del i valet med bibehållen värdighet. Soffliggarna eller de som röstar blankt. Låt införa ett röstsystem där också den kritiske eller den opolitiske kan få lägga sin minusröst på ett parti. På det parti man inte tycker är rumsrent i en demokrati. Eller av andra skäl. Det nyanserar demokratin. På så vis skulle en minus röst räkna bort en röst från det parti man avser röst nej till. Bara så.

Det var den religiösa makten som utlämnade Jesus till den exekutiva politiska makten i Jerusalem. Den religiösa makten har även på europeisk mark begagnat sig av våld och översitteri då den hade oinskränkt makt och använde sig av avrättningar mot oliktänkande i religiösa frågor i historien. Mot kristna som förfäktade en annan trosuppfattning. Sådan är den urartade politiska makten - även då den är religiös. Se upp med den kristna politiken! Den har likt all annan politisk makt önskan om inflytande på agendan. Hur stor kan önskan om inflytande vara? Total. Och varför skulle den inte det? Det ligger i sakens natur.

Ett kristet liv kan aldrig påtvingas människan. Nej. Ett kristet liv kan bara födas fram inifrån. Då skapas förutsättningarna för det åtråvärda i kristendomen - den så kallade etiken och moralen. Lägg din minusröst i mars! Så får de kristna vända tillbaka med sin energi och engagemang till det som är en kristens uppgift - att bygga Guds rike. Helt plötsligt skulle Guds rike få helgjutna och helhjärtade Gudsrikes företrädare. Kanske skördens Herre då skulle få problem med arbetsuppgifter till alla. Men det är inte troligt. Vi har en fallenhet för det horisontala planet. Inte det vertikala. Vi har lättare att engagera oss för det som hör jorden till och inte det som hör himlen till - Guds rike.

"Skörden är mycken men arbetarna är få", sa Jesus. De orden står kvar än idag.

 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Conny » Gud väntar ibland med svaren.:  ”Mycket bra angående Gud hör bön. Yes så är det som du beskriver. Gud är stor och..”

  • Elena Frödin » Ett under och ett tecken!:  ”Amen! Vilken kraft det är i hans namn. Wow”

  • Thommy Jakobsson » Kvinnan på bussen...:  ”Siri! Det är sant. Har också läst om den berättelsen. Det sägs att Smith W. int..”

  • Siri » Kvinnan på bussen...:  ”Jag läste om Smith Wigglesworth en gång då han bara gick igenom en fabrik där må..”

Bloggarkiv