_DSC9211-2.Mobilen

Hur ser Gud på saken?

Fattiga utanför Nordeas huvudkontor i Stockholm Fattiga utanför Nordeas huvudkontor i Stockholm"Den som förbarmar sig över den arme, han lånar åt HERREN och får vedergällning av honom för vad gott han har gjort." Ords. 19:17 

Ännu en bild av fattiga människor som tvingas till vårt land för att tigga. För nog är man fattig om man sover utomhus och tigger. Det kan vi vara överens om. Här försöker man vila utanför Nordeas huvudkontor i Stockholm, mitt i natten. Två bankomater grinar exkluderande medan taket ger ett visst skydd mot regn. Det är också kallt. Livet är orättvist!

Ordstävet jag skrivit ner är hämtat från Bibeln i Ordspråksboken. Några intressanta nyckelord i texten kunde hjälpa oss till ett bättre omdöme.

Vad säger texten?

"Den som förbarmar sig"...Vem gäller det? Vem som helst! Alltså även du och jag. Den som förbarmar sig över den arme han lånar åt Herren. Håller Gud koll på sånt? Tydligen. Han för redovisning i frågan för det står att han vedergäller den som gör något gott. Här lämnas det stort utrymme för egna initiativ både från vår sida men även från Guds sida. Det ser ut som om Gud står i ett särskilt vänskapsförhållande till den arme, där vi kan gå in och göra skillnad. Vilka perspektiv. Vi kan alltså handla direkt å Guds vägnar. 

I den svenska folkbibeln är texten översatt lite annorlunda:

"Den som ömmar för den fattige lånar åt Herren  och får lön av honom
för det goda han har gjort."  
Ord.19:17

Så fint formulerat! "Ömmar för den fattige"... Det kan man göra på många sätt men just det att en människa är fattig pekar klart på en omfattande resursbrist. Då är den bästa hjälpen att avhjälpa den bristen. Inte sant? Det är frågan om medmänsklighet. Det är också frågan om en Gudstjänst. Det kan vi förstå med lite slutledningsförmåga. Att tjäna Gud. Är det stort nog? 

Men vi...men vi!...vi tjänar egna pengar och vi ser ner på tiggarna som stör vår stadsbild och spekulerar i om det är ligor som skickat ut dem för att samla pengar till syndikat. Det är inte längre rätt. Mina vänner, det håller inte. Vi har tappat fokus. Bibelordet vill föra oss tillbaka till ett rätt förhållningssätt. Inför Gud och medmänniskor.

"Ömmar för den fattige"...Rör den formuleringen ditt hjärta?

Ja, då finns det hopp! Så vill jag tro.

 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Ester » Ett inlägg till Daniel Alm:  ”Akta er för de falska profeterna, som kommer till er klädda som får men i sitt i..”

  • Upp 13:17 » Gensvar till Daniel Alm :  ”Dessa samfundspåvar saknar insikt vilket bevisas av dem själva iom att de gått i..”

  • Leif Backman » Ett inlägg till Daniel Alm:  ”Sanningen biter när den träffar. En rättmätig fråga till Daniel Alm, och många p..”

  • Elisabeth » Ett inlägg till Daniel Alm:  ”Tack, Thommy för denna klarsyn! Man har ju inga ord. Välsignelser! I Herren ”

  • Ester » Ett inlägg till Daniel Alm:  ”Gud välsigne dig. Tack GOD GUD för att det finns kvar människor i Sverige som v..”

Bloggarkiv