_DSC9211-2.Mobilen

Hur ser Gud på saken?

Fattiga utanför Nordeas huvudkontor i Stockholm Fattiga utanför Nordeas huvudkontor i Stockholm"Den som förbarmar sig över den arme, han lånar åt HERREN och får vedergällning av honom för vad gott han har gjort." Ords. 19:17 

Ännu en bild av fattiga människor som tvingas till vårt land för att tigga. För nog är man fattig om man sover utomhus och tigger. Det kan vi vara överens om. Här försöker man vila utanför Nordeas huvudkontor i Stockholm, mitt i natten. Två bankomater grinar exkluderande medan taket ger ett visst skydd mot regn. Det är också kallt. Livet är orättvist!

Ordstävet jag skrivit ner är hämtat från Bibeln i Ordspråksboken. Några intressanta nyckelord i texten kunde hjälpa oss till ett bättre omdöme.

Vad säger texten?

"Den som förbarmar sig"...Vem gäller det? Vem som helst! Alltså även du och jag. Den som förbarmar sig över den arme han lånar åt Herren. Håller Gud koll på sånt? Tydligen. Han för redovisning i frågan för det står att han vedergäller den som gör något gott. Här lämnas det stort utrymme för egna initiativ både från vår sida men även från Guds sida. Det ser ut som om Gud står i ett särskilt vänskapsförhållande till den arme, där vi kan gå in och göra skillnad. Vilka perspektiv. Vi kan alltså handla direkt å Guds vägnar. 

I den svenska folkbibeln är texten översatt lite annorlunda:

"Den som ömmar för den fattige lånar åt Herren  och får lön av honom
för det goda han har gjort."  
Ord.19:17

Så fint formulerat! "Ömmar för den fattige"... Det kan man göra på många sätt men just det att en människa är fattig pekar klart på en omfattande resursbrist. Då är den bästa hjälpen att avhjälpa den bristen. Inte sant? Det är frågan om medmänsklighet. Det är också frågan om en Gudstjänst. Det kan vi förstå med lite slutledningsförmåga. Att tjäna Gud. Är det stort nog? 

Men vi...men vi!...vi tjänar egna pengar och vi ser ner på tiggarna som stör vår stadsbild och spekulerar i om det är ligor som skickat ut dem för att samla pengar till syndikat. Det är inte längre rätt. Mina vänner, det håller inte. Vi har tappat fokus. Bibelordet vill föra oss tillbaka till ett rätt förhållningssätt. Inför Gud och medmänniskor.

"Ömmar för den fattige"...Rör den formuleringen ditt hjärta?

Ja, då finns det hopp! Så vill jag tro.

 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Conny » Gud väntar ibland med svaren.:  ”Mycket bra angående Gud hör bön. Yes så är det som du beskriver. Gud är stor och..”

  • Elena Frödin » Ett under och ett tecken!:  ”Amen! Vilken kraft det är i hans namn. Wow”

  • Thommy Jakobsson » Kvinnan på bussen...:  ”Siri! Det är sant. Har också läst om den berättelsen. Det sägs att Smith W. int..”

  • Siri » Kvinnan på bussen...:  ”Jag läste om Smith Wigglesworth en gång då han bara gick igenom en fabrik där må..”

Bloggarkiv