_DSC9211-2.Mobilen

Håll ut!

"Så kasten nu icke bort eder frimodighet, som ju har med sig stor lön. I behöven nämligen ståndaktighet för att kunna göra Guds vilja och få vad utlovat är. " ( Hebreerbrevet 10. )

Paulus, vilken det förmodligen är som skriver, uppger att frimodigheten är nyckeln till en stor lön. Vi brukar ta fasta på ordet frimodigheten i texten. Kasta inte bort den! Vi tar sedan sikte på någon form av utdelning som lön för denna, när vi läser ordet. Men författaren av texten skyndar faktiskt vidare i texten och talar om en ståndaktighet för att kunna göra Guds vilja. Det är lite kärvare. Varför då? Ja, för att få vad utlovat är och lite underförstått; allt är inte lättöverkomligt. Frimodighet. Ståndaktighet. Guds vilja och få vad utlovat är... Det är nyckelorden. Ja, vad stod det? För att få vad utlovat är. Vi ska få det! Gud kan inte ljuga.

Hur når oss dessa sanningar? Ja, vi förstår med ens att frimodighet är en god sak. Och det sporrar oss i att vara utåtriktade i det kristna livet. Frimodigheten som inte kalkylerar så mycket. Frimodigheten går i sanningens tjänst. Därför blygs den inte. Den räds inte. Det står också att den medför - inte bara eventuellt en lön i någon form - men en stor lön. Här tillgodogör vi verkligen oss Gudsordet med god aptit. Frimodighetens motsats som är försagdhet. Den omintetgör istället den lön frimodigheten för med sig. 

För resultatinriktade människor som vi är, så vill vi oftast ha snabba utdelningar på allt. Framgång mäts ofta i stor avkastning på kortast möjliga tid, i vad det än handlar om. Men här säger Guds ord att det krävs ståndaktighet för att kunna göra Guds vilja. Här kärvar det lite för oss. Här tycker vi att tidsaspekten eller en utdragen kamp och slit utlovas. Texten går från full fart i medvind till brant uppförsbacke i vårt många gånger slitna känsloliv. För här kräver det lite av oss. Att göra Guds vilja kräver mer än vanligt, skulle man kunna säga. Varför skulle annars begreppet ståndaktighet användas? Vad ska vi annars med ståndaktigheten till, den som efterfrågas? För att få det som utlovat är! Där nås vi av essensen i texten.

Frimodigheten rör sig i riktning under Guds vilja. Ståndaktigheten hjälper till att härda ut på vägen. Finalen är att se Guds vilja uppfylld i det som är utlovat.

Den som har en kallelse över sitt liv får åtskilliga gånger i livet möta dessa aspekter. Frimodighet, ståndaktighet, Guds vilja och vad utlovat är. Det är inte mindre sant idag. Du kämpar den goda kampen men ska få vad utlovat är. Få! Men inte utan ståndaktighet. Den rymmer så mycket!

Låt oss komma ihåg dessa viktiga nyckelord. Låt varje sats överbrygga uppgivenheter och misströstan - för även om tidsaspekter dränerar oss på mod så har vi redan facit på ett övervinnande liv i Guds tjänst och skola. Var frimodig! Kasta inte bort den. Var ståndaktig så kommer Guds vilja att ske och vad han lovat är han mäktig att hålla. Hans ord är sanna och eviga.

 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Elena » I den Helige Andes tjänst!:  ”Ja, heliga anden behöver oss som redskap ”

  • Thommy » Det finns tre himlar:  ”Hej Mikael Falkenberg, Jag vet inte vad som hänt dig utifrån det du beskriver m..”

  • Mikael Falkenberg » Det finns tre himlar:  ”Hej! Jag gav Gud nästan 8 år av mitt liv och det gav mig absolut ingenting av vä..”

  • Claes Mård » Traktatmissionen!:  ”Ibland är det så att vår Herre tvingar oss till stillhet inte för att vi ska ge ..”

  • mats51 olsson » Traktatmissionen!:  ”Shalom. Blev själv sjuk av statiner. Gammal i förtid. Ont i leder. Onaturligt tr..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln