_DSC9211-2.Mobilen

Gå in i deras arbete

Jesus sade till dem: »Min mat är att göra dens vilja, som har sänt mig, och att fullborda hans verk.» I sägen ju att det ännu är fyra månader innan skördetiden kommer. Men se, jag säger eder: Lyften upp edra ögon, och sen på fälten, huru de hava vitnat till skörd. Redan nu får den som skördar uppbära sin lön och samla in frukt till evigt liv; så kunna den som sår och den som skördar tillsammans glädja sig. Ty här sannas det ordet, att en är den som sår och en annan den som skördar. Jag har sänt eder att skörda, där I icke haven arbetat. Andra hava arbetat, och I haven fått gå in i deras arbete.» Joh. 4.

Dagens text med ord av Jesus talar om att gå in i ett arbete. Ja, i deras arbete, står det faktiskt. "Andra har arbetat och ni har fått gå in i deras arbete.

Jesus förklarar inte i texten vart arbetarna tagit vägen. De som påbörjade ett arbete. Det är inte heller där fokuset ligger. De som verkat fram en skörd som nu parallellt kunde bärgas vid sidan av att fortsätta såningsarbetet. Kanske arbetarna hade fullbordat sitt lopp och gått ur tiden. Eller kanske mer begripligt på en arbetsmarknad att de hade gått i pension - även om jordbrukarens liv inte är synonymt med pensioneringar. Det är en livsstil. Jesus är så inriktad på att det fanns ett arbete från ax till limpa att utföra och han liksom ropar för den som hör det; - Ta vid !  Hör du ropet? Kallelsen?

Jesus säger att andra har arbetat. I haven fått gått in i deras arbete!  Jesus talar in i all vår framtid och till varje generation av kristna. Det finns ett arbete att ta vid. Att fortsätta med i någon mån.

Jesus talar om att man redan från start kan få skörda utan att ha sått. Hur är det möjligt? Jo, några hade arbetat innan! Deras gärning låg kvar i en alltmer mognad skörd. Så värdefullt för oss att Jesus sa detta. Det legitimerar och ger auktorisation. 

Jag vill avsluta med Jesu inledningsord här. Orden som han hade kunnat hållt för sig själv men som han uttalade för att ge oss ett exempel. Det är de ord han fällde över sin tjänst. Jesus ville fullborda Guds verk genom honom. Jesu ord griper oss! De utmanar oss. Det vägleder oss.

Gå in i deras arbete. Vad betyder det konkret? Ohh...den helige Ande kan vägleda oss rätt i denna avgörande fråga.

" Min mat är att göra dens vilja, som har sänt mig, och att fullborda hans verk."

 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Etikettmoln