_DSC9211-2.Mobilen

Psaltaren 125

"De som förtröstar på Herren är som Sions berg.
 Det rubbas inte,
 det står fast för evigt.
 Jerusalem omges av berg,
 och Herren omger sitt folk
 från nu och till evig tid.
 Ondskans spira ska inte vila
 över de rättfärdigas arvslott,
 för att de rättfärdiga
 inte ska sträcka sina händer
 efter orätt.
 
Herre , gör gott mot de goda,
 mot dem som har ärliga hjärtan!
 Men dem som viker av
 på krokiga vägar
 ska Herren föra bort
 tillsammans med förbrytare.
 Frid över Israel 
!
"                                                                                              Psaltaren 125.

Guds ord har så många texter med skiftande budskap. Denna psalm har med sig ett enastående löfte. En försäkran som talar om att Gud vakar över sitt folk under påfrestningar, ja, under tider då förtryck också sker under maktmissbruk.

Vi lär oss som kristna att Gud en dag skall dra allt fram i ljuset och döma därefter. Det är också sant. Den kristnes honnörsord och adelsmärke är att "bära sitt individuella kors och sitt personliga lidande som en god Kristi stridsman ". För övrigt stick istäv emot tidsandan. 

Men här är det som att Gud vakar över en bortre gräns för att inte den rättfärdige skall ta saken i egna händer och handla felaktigt under påfrestningarna. Texten är principiell och inte specifikt angiven. Textens avsikt och betydelse kan alltså gripa in i mångas livssituationer. 

 Vad säger texten? "Ondskans spira skall inte vila över de rättfärdigas arvslott, för att de rättfärdiga inte ska sträcka sina händer efter orätt."

Att ondskans spira inte skall "vila över " betyder att den inte skall vara långvarig eller stadigvarande. Den kan anträda och uppträda men den har ingen given eller fortgående plats. Ondskans maktanspråk är således tidsbegränsad. Gud sätter en bortre gräns. Ondskans spira skall inte få "vila över " de rättfärdigas arvslott. Där har du löftet!

Förtröstan på HERREN är nyckeln till ett segerrikt liv. I alla tider! Förtrösta på honom. Han kan uppenbara insikter vi tidigare inte känt till. Han som sätter ett bortre gräns för ondskan - till vårt eget beskydd.


 

Etiketter: psaltaren 125

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Etikettmoln