_DSC9211-2.Mobilen

Vi försöker vinna människor

Då vi alltså veta vad det är att frukta Herren, försöker vi vinna människor, men för Gud är det uppenbart hurudana vi är, och jag hoppas att det också är uppenbart för era samveten. 2 Kor. 5:11.

Vilken rik text! Så fylld av insikt om rätta sakförhållanden. Det handlar om flera perspektiv. Främst om att frukta Herren. Och att frukta Herren i förhållande till själavinnandet. Det är det helt avgörande här. Det handlar alltså om vår gudstjänst.

Det är en omöjlighet för den som inte fruktar Herren att förstå just det sambandet. Men den som förstår att frukta Herren han kan också spegla sitt förhållande till Gud genom själavinnandet. Det är likt en frukt som sitter fast på trädet. Frukten är inte frilagd från trädet eller påklistrad, om bilden kan förstås. De hör ihop. Vi är ett med det vi gör och det vi gör uträttar vi för Herren - för att vi fruktar honom. Fina tanke! Fruktan som tar sin utgångspunkt i kärlek och inte i rädsla. Gud är kärlek. Kärleken ser upp till Honom genom att frukta Honom. Omöjligt att förstå utan att äga det så.

Vidare skriver Paulus att "vi försöker" vinna människor. I en annan översättning skrev man "söka vi vinna människor". Försöka eller söka har möjligen nyansskillnader av betydelsen. Att äga ett uppriktigt uppsåt, i en gudfruktig håg och göra det bästa av de medel man har - ja, det är en välbehaglig gudstjänst. Därför, ger vi inte upp. Sluta inte. Resignera inte. Spekulera inte. Jorden skall själv uppbära sin skörd. Växten är Guds. Det är förhållningssättet hos den som bär på gudsfruktan.

Paulus överlämnar också bedömningen av verksamheten till omgivningens samveten. Är inte det lite utlämnande och riskabelt? Möjligen. Men Gud ser. Människor ser. Åt deras samveten anbefaller vi oss. Det är en prövosten. Men Gud är utslagsgivaren. I med eller mot.

"Då vi alltså veta vad det är att frukta Herren, försöker vi vinna människor!"

Så fulländat uttryckt.


 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln