_DSC9211-2.Mobilen

Rysslands invation av Ukraina

Just nu förekommer det stora ryska militära förflyttningar in i Ukraina. En fientlig och främmande makt som viftar med oprintade pass och med löften om ryskt medborgarskap för ukrainska soldater som abdikerar. Det är inte bara taktiskt betingat utan också en deklaration om långt gående avsikter. Konflikten med såväl Georgien som Tjetjenien några årtionden bort, var av ett annat slag och i en annan tid. Det kan vi förstå. Här är det andra perspektiv som gäller. Ryssland sätter ner foten och ser till att flytta sina bortre gränser längre ut mot Polen och Rumänien, i väst. Ryssland äger initiativet under höga protester men ändå ostört.

I den mån vi skall räkna Ukraina till Europa - vilket en gränsande nation till ett världsrike måste finna sig i - och vilket Europa ändå måste betraktas som, så finns det anspråk på territoriell integration. Vare sig man vill det eller inte. Det hör till ett rikes dynamik och elefantsjuka. Även om det sker under demokratiska och fredliga former. Ryssland gör det med vapen. Skillnaden är kliniskt eller brutalt utförd. Ukraina är klämd mellan en stormakt i vardande och ett svagt Europa.

"Jag skall föra dig omkring..." Hes 38:4. Det är inledningen på den dominerande profetian om Ryssland som bibeln framför. Är det Gud som ligger bakom det som sker i våra närområden just nu? Hur kan du säga så? Skulle Gud göra något sådant?! Är det verkligen en kristen människas bekännelse? Ja. Invasionen är ingen skärmytsling. Den är förutsagd. Det profetiska ordet är inget förslag eller gissning. Det är Guds frälsningshistoria med stora nationella pensel drag. Och pådrag. I komfort eller under svårigheter.

Ryssland är på rekognoscerings uppdrag. Ryssland är förd omkring. Och det kan Putin motivera med tusen och en orsak. Guds ord har andra perspektiv.

 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln