_DSC9211-2.Mobilen

Bortrövad

" Naaman, den arameiske kungens högste befälhavare, hade stort anseende hos sin herre och var mycket aktad, ty genom honom hade Herren givit seger åt Aram. Han var en modig stridsman men spetälsk. Arameerna hade en gång dragit ut på strövtåg och som fånge från Israels land fört med sig en ung flicka, som kom i tjänst hos Naamans hustru. Flickan sade till sin matmor: "Tänk om min herre vore hos profeten i Samaria, då skulle han befria honom från hans spetälska."  2 Kungaboken 5.

Livet är tveklöst vackert men omständigheterna kan ibland vara fruktansvärt grymma. Hyggligt folk kan genom sina handlingar bli exponenter för ren och skär ondska. Av egoism. Av hämnd. Av fall. Av avfall. Ingen av oss går egentligen säker.

I det här sammanhanget fanns det en ung flicka som betjänar en överbefälhavares fru. En ÖB. Ett lands högsta chef över militären som står direkt under en kung. Texten säger att man "fört med sig henne ". När vi läser texten förstår vi att hon var bortförd. Ett levande krigsbyte. Så får man inte göra under någon jurisdiktion. Det är emot folkrätter. Likväl händer det. Och kommer att hända igen. Var fanns hennes mamma och pappa någonstans? De som kunde göra anspråk på och borde få ha flickan hos sig - för flickans skull om inte annat. Mer än så vet vi inte. Men en sak vet vi: det ligger mycket lidande bakom denna berättelse. Något har gått fel och Naaman bär det högsta etiska ansvaret. 

Bibeln förhåller sig ändå mer neutral i den delen av beskrivningen. Den har liksom i små ordalag gett förkunnare ur alla tider att identifiera den smärtan för sina samtidas barn. Den som bär på den smärtan behöver inte få den förklarad. För dessa är den inte till en vink för förhärdade samveten. Den är för dem redan ett bekräftat jordskred. Det kunde lika gärna rört sig om en adoption såväl som ett levande krigsbyte i berättelsen. Men det står att flickan var fånge. Då var det så. Likväl tar Guds ande sikte på den ovärderliga insats den lilla flickan fick vara med om att utföra. Den är enorm! Ja, även ditt vittnesbörd är enormt. Det kan man aldrig avgöra på egen hand.

Kanske den namnlösa unga flickan föreslår Naaman att åka till profeten i Israel för att hon längtade hem. Säkert. Ett klurigt sätt att omtala om profeten där hemma för att få en chans att fly. Fly hem. Det vore väl konstigt annars - hur väl än ett fosterförhållande söker koagulera ikapp med blod som är tjockare än vatten. Flickan får inget namn i skriften. Hon hette väl något. Det gjorde Lots hustru också. Hon som manifesterar ett tidlöst exempel. Men den unga flickan hade sett profeten göra under. Under i Gud! 

"Tänk om min herre vore hos profeten", säger barnet. Att hon dristade sig att säga det. Jag kan känna igen Esters röst i hennes. I Esters bok - "för en tid som denna". De små människornas hjältemod och insats. Tjänarnas. Betjänarnas.

Vi förstår av texten att hon inte i första hand var ett gullebarn. Hon var en fånge. Säkert hårt hållen. En slavinna satt under tillväxt som fick benämna sin fosterpappa med "Herre". Mer sällan undkom de sina förtryckares släktträd i sina egna liv. De blev en del av dem. Ofrivilligt. Hur det slutade för den unga flickan vet vi inte med säkerhet. En sak är säker: Gud tog hand om henne! Vare sig hon blev återbördad till sitt ursprungliga sammanhang eller ej. Gud har sin väg! Han kan bruka vem han vill. Och låt mig skynda och säga: vill du bli använd av Gud - bli en tjänare! De har alltid haft nyckelpositioner i Guds rike.   A l l t i d !! 

Det finns också en mycket dyrbar insikt i början av den berättelsen. Det står att Naaman hade "stort anseende" och "Han var mycket aktad av sin herre ". Det vill säga av kungen. Men det finns en övergripande orsak här: ...ty genom honom hade HERREN givit seger åt Aram ". - Herre, vad är början av dina gärningar? Din hand som skymtar förbi i våra liv och blir till väldiga gärningar. Sela.

När Gud utför sitt verk så kan vi omöjligt överblicka eller kontrollera allt. Inte ens med facit i hand. Det han gör är så finmaskigt att man omöjligt kan hålla koll på alla trådar.

Men i slutändan blir det ett underbart verk!

 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Conny » Gud väntar ibland med svaren.:  ”Mycket bra angående Gud hör bön. Yes så är det som du beskriver. Gud är stor och..”

  • Elena Frödin » Ett under och ett tecken!:  ”Amen! Vilken kraft det är i hans namn. Wow”

  • Thommy Jakobsson » Kvinnan på bussen...:  ”Siri! Det är sant. Har också läst om den berättelsen. Det sägs att Smith W. int..”

  • Siri » Kvinnan på bussen...:  ”Jag läste om Smith Wigglesworth en gång då han bara gick igenom en fabrik där må..”

Bloggarkiv

Etikettmoln