_DSC9211-2.Mobilen

Ve dig Ariel

"Ve dig, Ariel, Ariel, staden där David slog upp sitt läger! Lägg år till år, låt högtiderna fullborda sitt kretslopp, så skall jag försätta Ariel i svårigheter. Där skall bli sorg och jämmer, och den skall vara för mig ett verkligt Ariel." Jesaja 29

Det förekommer att Guds ord upplevs som negativt. De inledande orden får oss här att rygga tillbaka. Kanske någon inte ens fortsätter att läsa klart versen. Den verkar för negativt laddad. Någon annan tar kanske ett annat manna och slår vidare i sporadiska tumversar för att hitta något bättre i Guds ord. Men det är Gud som talar här. Gud! Det är en sårad Gud. Kan Gud bli sårad? Han som är kärlek. Förvisso! Kärlek kan bli sårad. Gud som är kärlek.

"Ariel, Ariel "...Känner vi inte igen den upprepningen hos han som upprepade ordet "Sannerligen, sannerligen", säger jag eder. Och i ett annat sammanhang upprepar "Jerusalem, Jerusalem, du som dräper .. "... Det dubbelt upprepade ortnamnet. Det inskärpta. Det talar om lidelse. Lidelse hos Gud. Han som minner om David och refererar till honom. Det är inte för intet. Men han refererar inte till Davids stad eller torn. Den fasta och befästa. Nej, utan till tiden och platsen där David slog upp sitt läger. En nogsamt noterad observation. Den oskuldsfulla första tiden. Den uppriktiga tiden. Då man var utsatt i tält utan mur eller borg. Tiden för tabernaklet utan befäst tempel.

Minner inte "Ve"-ropen om en innerlighet från Guds sida? En saknad. Något är inte som förr. Och inte vilket förr som helst. "Staden där David slog upp sitt läger!" En bestämd tid med ett bestämt historiskt innehåll. Ariel som betyder "Guds lejon". Det är Jerusalem det.

Hesekiel minner också om Ariel. Då handlar det specifikt och precist om "altaret". Gudstjänstlivets altare. Templet stod i Jerusalem och altaret i templet. Vi är farligt nära vad som avses. Den andliga tempeltjänsten. 

"Frambär edra kroppar som ett Gud välbehagligt offer - er andliga tempeltjänst ", uppmanar nya testamentet. Den första tidens helöverlåtna invation i tält. I tält! Lägertält. Tältet- skyddet för väder och vind. Men knappast för mer. Gud som ensam är vår borg, vårt värn och vår sköld. Väl beprövad! Men under vår första tid. Davids första tid.

Jerusalem hade blivit ett Ariel. Platsen för Guds tempel under en skräckinjagande pseudonym. Knappt en bokstav kunde härleda till dess ursprung. Jerusalem.

"Se, vi går upp till Jersualem! " Det sade man inte om Ariel.

 

Etiketter: jesaja 29

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Etikettmoln