_DSC9211-2.Mobilen

Jerubbaal begav sig hem

Det finns ett oupptäckt skriftställe i Domarboken över Gideons liv som jag aldrig sett tidigare. Kan Gud ha fört in det på senare tid? Naturligtvis inte. Det har alltid stått där och att det är nedtecknat är inte oväsentligt.

" Men Jerubbaal, Joas son, begav sig hem och stannade där." Dom. 8:29

Gideon som också kallades Jerubbaal hade vunnit stora segrar för Guds rike - för det var inte bara så att han slutade i misär med sitt märkliga privata upptåg i att skapa ett efod som en symbol över egna bedrifter. Guds ord ger honom bättre vitsord än så. 

Varför tar Guds ord dyrbar plats i anspråk för denna vers om att Gideon begav sig hem? Något så harmlöst. "Men Gideon begav sig hem och stannade där." Vart skulle han annars bege sig? Och var skulle han annars uppehålla sig, kan man tycka. Bibeln avslutar inte sin biografi över Gideon där, även om det är här jag vill uppehålla mig i denna betraktelse. Den berättar också om att "ingen visade Gideons hus någon kärlek i gengäld för allt gott som han hade gjort mot Israel." Som om det var väntat av himlens Gud. Det heter också att efter hans död blev Israel åter trolösa mot Herre. De började tillbe Berit. Baal-Berit...

Gideon begav sig hem. Det är hans sista bedrift. Han stannade där. Det är som om himlen hade fler uppdrag åt mannen. Inte sant? Guds ord röjer inte mer än så. Det ser ut som att hans uppgift inte var helt slutförd.

 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Kommentarer

Bloggarkiv

Kommentarer

Etikettmoln